Fonksiyonel Tıp yaklaşımında amaç kişinin hastalığına tanı koyarak semptomları tedavi etmeye çalışmak değil, bu hastalık ya da şikayeti oluşturan hazırlayıcı mekanizmaları tespit ederek hastalığın kök sebeplerini tedavi etmektir.
Özellikle yıllardır kalıcı olarak iyileşme sağlanamayan kronik hastalıklarda kök sebepleri bularak çözüm sağlanabilir.
Fonksiyonel Tıp yaklaşımında bağışıklık sistemi, detoksifikasyon sistemi,hormonal ve endokrin sistem, sindirim sistemi , kardiyovasküler sistem , mitokondriyal enerji sistemi ve ruhsal sistem ayrıntılı olarak değerlendirilir.
Hastalığı tetikleyen ruhsal kök nedenle beraber vücutta işleyişi bozulan sistemler birlikte ele alınarak gerekli vitamin mineral destekleri, mikrobiyota desteği , beslenmenin düzenlenmesi,fito besinler ve stres yönetimine yönelik desteklerle yeni bir yaşam şekli oluşturulur.
Amaç şikayetleri tedavi etmek değil, her hastanın kendine ait bireysel özellikler taşıdığı ve birbirinden çok farklı çevresel, metabolik ve psikolojik mekanizmaların bir harmanı olduğunu görebilmektir.Bu nedenle çok detaylı bir anamnez (yaşam öyküsü) alınması gerekir. Bu yaşam öyküsünde doğduğu andan itibaren tüm yaşam tarzı, beslenme alışkanlıkları, genetik yatkınlığı ve çevresel özellikleri, iş ve aile ortamı, toksik maruziyetleri, yaşadığı travma ve yaşamındaki stres faktörleri teker teker ele alınır.Fonksiyonel tıp yaklaşımında merkezde hastalık ve tanı değil hasta vardır.
Bu yaklaşım hastalığı çözmek için bakış açısının değiştirilmesini amaçlar.
Fonksiyonel tıp yaklaşımında bireysel farklılıklar söz konusu olduğu gibi bir çok verinin değerlendirileceği rutin kullanılan klasik laboratuvar testlerine ihtiyaç duyulur.
Fonksiyonel tıp yaklaşımında;
Her bireyin kendine ait genetik ve çevresel faktörlere göre değişebilen biyokimyasal değerleri vardır.
Kişinin beden ,ruh ve zihin sağlığı için gerekli olan mekanizmaların düzenlenmesi ve dengenin sağlanması önemlidir.
Fonksiyonel tıp organı değil organizmayı tedavi etmeyi amaçlar.
Fonksiyonel tıp sağlığı korumaya ve geri kazanmaya yöneliktir.