Adres Atatürk Mah, Turgut Reis Cd. No:22, 10010 Karesi / Balıkesir

What Are You Looking For?

Geçirgen Bağırsak

Bağırsak duvarında sıkı bağların arasında yer alan küçük açıklıklar , su ve besinlerin geçişini  sağlarken zararlı maddelerinde geçmesini engelliyor.Bu sıkı bağlar gevşediğinde doku geçirgenliği artıyor ve böylece toksinler ve mikroorganizmalar kana karışıyor .Bu durum sızdıran /geçirgen bağırsak (leaky gut ) olarak adlandırılıyor.

Kana karışan bu yabancı maddeler ; egzama, kronik yorgunluk,depresyon, besin allerjisi, romatizmal hastalıklar, hashimato,
allerji, migren , fibromiyalji gibi birçok kronik hastalığa neden oluyor.

Bağırsak duvarında hasar alan hücreler; vücudumuzdan atılması gereken  toksinleri  içeri aldığı gibi  ,düzgün sindirim için gerekli olan enzimleri de üretemez bir hale geliyor.Sonuç olarak hormon dengesi bozuluyor ve bağışıklık sistemi de zayıflıyor.

Bağırsak duvarında bulunan sıkı bağlantıların açık veya kapalı olmasını düzenleyen molekül  zonulin adlı bir proteindir.Zonulin 'i etkileyerek sıkı bağlantıların açık kalmasına  neden olan faktörlerin başında gluten proteinin içindeki gliadin gelmektedir.Süt ve süt ürünlerinde bulunan kazein adlı protein, bağırsak sistemindeki bakteriler,  buğday ve diğer tahıllarda bulunan gluten en önemli sebeplerin başında yer alır.

Geçirgen Bağırsakla ilişkili hastalıklar           

Çölyak  
Tip I Diyabet
Crohn
Besin intoleransları
Otoimmün hastalıklar
Otizm spektrumlu hastalıklar
Depresyon
Metabolik sendrom
Hashimoto tiroiditi
Huzursuz Bağırsak Sendromu
Parkinson  Hastalığı
Alzheimer Hastalığı
Migren 
Fibromiyalji


Peki bu durumda ne yapmamız gerekiyor?


Şeker, tatlandırıcılar, gluten , süt ve süt ürünleri, işlenmiş gıdalar, trans yağlar,alkol ve kafein,GDO 'lu gıdalar gibi tüm inflamatuar gıdalar bağırsaklar için son derece zararlı.
Peptisidler, ağır metaller, kimyasal kozmetikler ve temizlik ürünleri, teflon ve alüminyum, plastik ve BPA gibi toksinlerden uzak durmak ; gereksiz antibiyotik, ağrı kesici ve mide asidini  azaltıcı ilaç kullanmamalıyız.
Bağırsak sağlığımız için bunları beslenmeden çıkarıp elimine etmemiz gerekiyor.

Peki başka neler yapabiliriz?

Mevsiminde organik meyve , sebze ,çiğ kuru yemişler, bitkisel süt ve ürünleri , filizlenmiş  kuru baklagiller tüketebiliriz; çünkü bunlar bağırsak florasındaki yararlı bakterileri besler.Renkli beslenip lifli gıdalar tüketebiliriz.
Magnezyum, çinko gibi mineraller,  D ve C vitaminleri ,omega yağ takviyesi ile yediğimiz besinlerden artık daha az aldığımız eksiklikleri  yerine koyabiliriz.Özellikle et ve kemik suyu içinde yüksek miktarda  bulunan  L -Glutamin bağırsak epitel dokusunu  tamir eder.
Yeterli miktarda probiyotik  ve prebiyotikleri (ev yapımı fermente gıdalar)  beslenmeye eklemek önemlidir.
Yeterli su içmek , özellikle açık havada egzersiz yapmak  , negatif insanlardan ve ortamlardan uzak durmak, kaliteli gece uykusu ve meditasyon ve vagal tonusu dengelemek   bize iyi  gelecektir.