Geçirgen Bağırsak
Bağırsak duvarında sıkı bağların arasında yer alan küçük açıklıklar , su ve besinlerin geçişini sağlarken zararlı maddelerinde geçmesini engelliyor.Bu sıkı bağlar gevşediğinde doku geçirgenliği artıyor ve böylece toksinler ve mikroorganizmalar kana karışıyor .Bu durum sızdıran /geçirgen bağırsak (leaky gut ) olarak adlandırılıyor.
Kana karışan bu yabancı maddeler ; egzama, kronik yorgunluk,depresyon, besin allerjisi, romatizmal hastalıklar, hashimato,
allerji, migren , fibromiyalji gibi birçok kronik hastalığa neden oluyor.
Bağırsak duvarında hasar alan hücreler; vücudumuzdan atılması gereken toksinleri içeri aldığı gibi ,düzgün sindirim için gerekli olan enzimleri de üretemez bir hale geliyor.Sonuç olarak hormon dengesi bozuluyor ve bağışıklık sistemi de zayıflıyor.
Bağırsak duvarında bulunan sıkı bağlantıların açık veya kapalı olmasını düzenleyen molekül zonulin adlı bir proteindir.Zonulin 'i etkileyerek sıkı bağlantıların açık kalmasına neden olan faktörlerin başında gluten proteinin içindeki gliadin gelmektedir.Süt ve süt ürünlerinde bulunan kazein adlı protein, bağırsak sistemindeki bakteriler, buğday ve diğer tahıllarda bulunan gluten en önemli sebeplerin başında yer alır.
Geçirgen Bağırsakla ilişkili hastalıklar
Çölyak
Tip I Diyabet
Crohn
Besin intoleransları
Otoimmün hastalıklar
Otizm spektrumlu hastalıklar
Depresyon
Metabolik sendrom
Hashimoto tiroiditi
Huzursuz Bağırsak Sendromu
Parkinson Hastalığı
Alzheimer Hastalığı
Migren
Fibromiyalji
Peki bu durumda ne yapmamız gerekiyor?
Şeker, tatlandırıcılar, gluten , süt ve süt ürünleri, işlenmiş gıdalar, trans yağlar,alkol ve kafein,GDO 'lu gıdalar gibi tüm inflamatuar gıdalar bağırsaklar için son derece zararlı.
Peptisidler, ağır metaller, kimyasal kozmetikler ve temizlik ürünleri, teflon ve alüminyum, plastik ve BPA gibi toksinlerden uzak durmak ; gereksiz antibiyotik, ağrı kesici ve mide asidini azaltıcı ilaç kullanmamalıyız.
Bağırsak sağlığımız için bunları beslenmeden çıkarıp elimine etmemiz gerekiyor.
Peki başka neler yapabiliriz?
Mevsiminde organik meyve , sebze ,çiğ kuru yemişler, bitkisel süt ve ürünleri , filizlenmiş kuru baklagiller tüketebiliriz; çünkü bunlar bağırsak florasındaki yararlı bakterileri besler.Renkli beslenip lifli gıdalar tüketebiliriz.
Magnezyum, çinko gibi mineraller, D ve C vitaminleri ,omega yağ takviyesi ile yediğimiz besinlerden artık daha az aldığımız eksiklikleri yerine koyabiliriz.Özellikle et ve kemik suyu içinde yüksek miktarda bulunan L -Glutamin bağırsak epitel dokusunu tamir eder.
Yeterli miktarda probiyotik ve prebiyotikleri (ev yapımı fermente gıdalar) beslenmeye eklemek önemlidir.
Yeterli su içmek , özellikle açık havada egzersiz yapmak , negatif insanlardan ve ortamlardan uzak durmak, kaliteli gece uykusu ve meditasyon ve vagal tonusu dengelemek bize iyi gelecektir.